تلفیقی از سادگی، خلاقیت و عملکرد
در معماری معاصر، نمای مدرن تجلی خلاقیت، سادگی و کارکردگرایی ست؛ سبکی که مفاهیم زیبایی شناسی و عملکرد را در کالبد ساختمان به شکلی موزون و هماهنگ به تصویر می کشد. اگر در ساختمان سازی، طراحی نما به عنوان یکی از مراحل ساخت ساختمان زیر نظر طراح نمای ساختمان به صورت اصولی و با ذوق هنرمندانه معماری اجرا شود، ماندگار شدن هویت بصری ساختمان در ذهن ها را رقم می زند.

اگر شما هم به این سبک از نما علاقه مند هستید، همراه ما باشید تا با هم به بررسی انواع آن و همچنین متریال هایی که در ساخت و اجرای آن به کار می رود، بپردازیم.
فهرست
نمای مدرن چیست؟
نمای مدرن یا Modern Facade یک نمای ساختمان محبوب و پر طرفدار به شمار می آید که در عین سادگی می تواند بسیار زیبا باشد. به همین دلیل ساختمانی که نمای بیرونی آن به سبک مدرن طراحی شده باشد، نه تنها مورد پسند هر طراح ساختمان قرار می گیرد بلکه پتانسیل این را دارد که نظر هر فردی را نیز به خودش جلب کند. این نمای ساختمانی علاوه بر اینکه ساده و زیبا است، این انعطاف پذیری را دارد که با تغییرات فرهنگی و اجتماعی هر منطقه منطبق گردد.
نمای مدرن بر خلاف نمای کلاسیک که جزئیات متقارن در آن اجرا می شود، از الگوی خاصی برای تقارن پیروی نمی کند و حتی می توان گفت عدم تقارن در بین اجزای نماهای مدرن، اجرای پنجره های بزرگ افقی و عمودی و اجرای حجم های مکعبی و باکسی شکل به عنوان بالکن و یا موارد دیگر در طراحی نما هستند، که آنها را خاص می سازد.
اصول طراحی نمای مدرن
طراحی نمای مدرن همچون طراحی هر سبک دیگری از انواع سبک نمای ساختمان شامل اصولی است که هر طراح نمای ساختمان و یا معمار باید آن را در نظر داشته باشد. در طراحی نما و نماسازی باید به مسائلی همچون وزن نما، نوع نماکاری، انتخاب مصالح ساختمانی مناسب برای نماکاری، مسائل ایمنی، رنگ و بافت نمای ساختمانی، هزینه طراحی و اجرای نمای ساختمان توجه شود. اما اگر بخواهیم اصول طراحی نمای مدرن را بررسی کنیم، باید اشاره ای به موارد زیر داشته باشیم:
- طراحی و اجرای خطوط صاف
- اجرای اشکال نامتقارن
- سادگی و دوری از تجملات
- استفاده از پالت رنگی خنثی
- استفاده از متریال و مصالح ساختمانی نوین
- طراحی بازشوهای بزرگ
- اجرای سقف های ساده
در طراحی نما به سبک مدرن اجرای چند متریال در کنار هم، نامتقارن بودن اشکال، به کار بردن خطوط صاف و استفاده از رنگ های خنثی بسیار مهم هستند و جزو اصول اصلی طراحی نما به سبک مدرن محسوب می شوند.
انواع نمای مدرن
نمای مدرن به عنوان یکی از پرطرفدار ترین نماهای ساختمان با توجه به متریالی که در آن به کار می رود، انواع متفاوتی دارد. هر یک از مصالح ساختمانی و متریالی که برای نماکاری ساختمان با نمایی مدرن به کار می روند، هم می توانند معرف این سبک به تنهایی باشند و هم می توانند معرف ترکیب سبک مدرن با دیگر سبک های نمای ساختمان مثل نمای مدرن ساده، نمای رومی مدرن، نمای سنتی مدرن و غیره باشند. در ادامه به بررسی انواع نمای مدرن خواهیم پرداخت:
- نمای آجری مدرن
- نمای سنگی مدرن
- نمای سیمانی مدرن
- نمای بتنی مدرن
- نمای کامپوزیت مدرن
- نمای شیشه ای مدرن
- نمای کاهگلی مدرن
- نمای فایبر سمنت مدرن
- نمای تراکوتا مدرن
- نمای میکروسمنت مدرن
نمای آجری مدرن
در نمای آجری مدرن نوع آجرچینی نقش بسزایی در زیبایی این نوع نما دارد. البته به جز نوع آجرچینی، رنگ و بافت آجری که در نمای آجری مدرن به کار می رود نیز بسیار مهم هستند. از آنجایی که در طراحی نما به سبک مدرن سادگی مد نظر است، بهتر است چیدمان آجر ساده باشد، به عنوان مثال آجرچینی نیما نیم یکی از بهترین روش های چیدمان آجر برای نمای مدرن آجری است. علاوه بر سادگی، به کار بردن خطوط صاف افقی و عمودی، استفاده از پنجره های بزرگ عمودی و بدون انحنا نیز می تواند در زیبایی نمای آجری که به سبک مدرن طراحی و اجرا شده است، نقش داشته باشد.
درست است که آجر، متریال اصلی برای نماکاری نمای آجری مدرن، نمای مدرن ساده، نمای مدرن ایرانی و حتی نمای سنتی مدرن محسوب می شود، اما می توان برای طراحی و اجرای انواع نما از ترکیب آن با دیگر متریال مثل کامپوزیت، چوب و فلز استفاده کرد.

نمای سنگی مدرن
نمای سنگی مدرن یکی از لوکس ترین و خاص ترین انواع نمای ساختمان به حساب می آید، چرا که سنگ از هر نوعی که باشد جزو متریال های لوکس محسوب می شود. فقط کافیست این متریال به صورت درست و متناسب با سبک مدرن چه به صورت تک و چه به صورت ترکیبی با متریال دیگر در نمای ساختمان به کار رود.
سنگ جزو محبوب ترین متریالی است که در نمای کلاسیک مدرن، نمای رومی مدرن و نمای مدرن ساده مورد استفاده قرار می گیرد. در نمای سنگی مدرن با توجه به اینکه نمای مدرن ویلا، آپارتمان، مغازه مد نظر باشد یا نمای کارخانه، سوله، بیمارستان مدرن نوع و رنگ سنگ می تواند متفاوت باشد.

نمای سیمانی مدرن
نمای سیمانی مدرن جزو محبوب ترین نماهای ساختمانی به حساب می آید. چرا که استفاده از سیمان به عنوان یک مصالح ساختمانی قابل اجرا در نمای ساختمان که ظاهری صاف و یکنواخت دارد، نه تنها می تواند نما را به نمایی مینیمال و مدرن تبدیل کند، بلکه استفاده از آن به نسبت دیگر متریال های نمای مدرن مقرون به صرفه می باشد. همچنین سیمان به کار رفته در نماهای مدرن سیمانی مقاومت بالایی در برابر تغییرات آب و هوایی دارند و نگهداری از آن نیز به نسبت ساده است.
به طور معمول نماکاری با سیمان برای ساختمانی که نمای آن به سبک مدرن طراحی شده باشد، با انواع سیمان مثل سیمان سفید قابل اجرا است. اما از آنجایی که سیمان آلودگی را به خودش جذب می کند، برای آنکه در طولانی مدت شاهد تغییر رنگ نمای سیمانی مدرن نباشیم، می توان سیمان را با کمی ماسه و پودر سنگ ترکیب نمود و از کدر شدن آن جلوگیری نمود. سیمان می تواند گزینه مناسبی برای انواع نمای مدرن ساختمان باشد. به عنوان مثال از سیمان سفید می توان برای نماکاری نمای ویلای مدرن بهره برد و یا نمای سیمان خراشی را به عنوان نمای مدرن تجاری استفاده نمود.

نمای بتنی مدرن
در نمای بتنی مدرن به طور معمول از بتن اکسپوز استفاده می شود. بتن اکسپوز به کار رفته در نمای ساختمان به دو روش پیش ساخته و درجا تولید می شود که کارفرما با توجه به شرایط می تواند از هر یک از روش های پیش ساخته و درجا استفاده کند. از آنجایی که بتن در نمای ساختمان ظاهری سرد و بی روح دارد، بهتر است با متریال دیگر مثل چوب و شیشه استفاده شود. در این صورت این نما می تواند به یکی از محبوب ترین نماهای مدرن تبدیل شود.
بتن اکسپوز نه تنها در پوشش نمای بیرونی ساختمان بلکه در دیزاین نمای مدرن با اشکال نامتقارن در نمای ساختمان و همچنین اجرای احجام مکعب شکل به عنوان بالکن به کار می رود. از نمای بتن اکسپوز که ظاهری مدرن و مینیمال دارد، می توان در نمای مدرن ویلا، نمای بیمارستان مدرن و غیره استفاده نمود.
نمای کامپوزیت مدرن
نمای کامپوزیت مدرن که از دو ورق آلومینیومی با پوشش Pvdf تشکیل شده است، یک نوع نمای ساختمانی محسوب می شود که علاوه بر داشتن ظاهری مدرن، وزن کمی دارد. کامپوزیتی که یک مصالح ساختمانی نوین سبک وزن است، به راحتی می تواند جایگزین متریال سنتی مناسب نما بشود، چرا که سرعت نصب نصب بالایی دارد، تنوع گسترده ای در طرح و رنگ دارد. همچنین نماهای کامپوزیتی خاصیت آکوستیک و ضد حریق دارند.
طراح نمای ساختمانی که نمایی مدرن را طراحی می کند، باید مهمترین اصل در طراحی نمای مدرن که سادگی است و استفاده از متریال کارآمد را مد نظر داشته باشد. کامپوزیت نما یکی از متریالی است که علاوه بر آنکه ظاهری ساده دارد، پاسخگوی طراحی این سبک می باشد و به راحتی می تواند با خطوطی صاف و منظم با متریال دیگر همچون شیشه در نمای ساختمان ترکیب شود و نمایی مدرن و خاص را بسازد.

نمای شیشه ای مدرن
نمای شیشه ای مدرن یکی از نماهای ساختمانی است که می تواند نظر هر طراح نمای ساختمان و بیننده ای را به خودش جلب کند. چرا که با طراحی نمای شیشه ای مدرن نه تنها می توان به زیبایی بصری منطقه کمک کرد، بلکه با استفاده از نور طبیعی می توان نقشی در کاهش مصرف انرژی داشت. همچنین نمای شیشه ای مدرن با انعکاس چشم انداز محیط اطراف می تواند، فضایی دلنشین را برای ساکنین ساختمان فراهم سازد.
کرتین وال یا همان نمای شیشه ای که ظاهری مدرن، ساده و مینیمال دارد، علاوه بر اینکه عایق صوتی و حرارتی خوبی است، در برابر باد، باران، طوفان و زلزله نیز مقاوم است.

نمای کاهگلی مدرن
نمای کاهگلی مدرن در طراحی معماری به عنوان نمایی شناخته می شود که با وجود سنتی بودن، نشان از نوآوری نیز دارد. کاه و خاک رس به عنوان متریال اصلی به کار رفته در این نوع نما حس به راحتی می توانند حس اصالت و گرمای بومی را منتقل کنند. نمای کاهگلی مدرن علاوه بر زیبایی بصری که نماد اصالت است، با محیط زیست نیز سازگار می باشد و همچنین می تواند به عنوان یک عایق حرارتی عمل کند.
نمای فایبر سمنت مدرن
نمای فایبر سمنت که جزو نماهای مدرن به حساب می آید، از ترکیب پنل ها و صفحات فشرده سیمانی با الیاف ساخته می شود. نمای فایبر سمنت علاوه بر آنکه وزن سبکی دارد، در برابر آتش سوزی، حرارت، رطوبت و حمله آفات بسیار مقاوم است. همچنین نمای فایبر سمنت با توجه به تنوعی که در طرح و رنگ دارد، یکی از انتخاب های طراحان نمای ساختمان برای ساختمان های تجاری، اداری و مسکونی می باشد.
نمای تراکوتا مدرن
نمای تراکوتا که ماده اصلی تشکیل دهنده آن خاک رس طبیعی است، در معماری مدرن و طراحی نمای مدرن مورد توجه بسیاری از معماران و طراحان نمای ساختمان قرار گرفته است. این نما که ظاهری گرم، چشم نواز و زیبا دارد، در برابر شرایط جوی بسیار مقاوم است و می تواند به عنوان یک عایق صوتی و حرارتی خوب عمل کند.
نمای میکروسمنت مدرن
نمای میکروسمنت با پوششی یکنواخت و بدون درز حس سادگی را منتقل می کند، به همین دلیل می تواند پیشنهاد خوبی برای طرفداران سبک های مدرن و مینیمال باشد. انواع میکروسمنت مثل میکرواستون با طرح ها و رنگ های متفاوت علاوه بر اینکه زیبایی بصری بالایی دارند، در برابر تغییرات آب و هوایی، بارندگی، رطوبت و ضربه نیز مقاوم هستند. این پوشش قابل انعطاف و قابل رنگ آمیزی نیز می باشد، به طوری که می توان نمای منحصر به فرد با طیف رنگی دلخواهی اجرا نمود. این ویژگی ها باعث شده اند تا نمای میکروسمنت به انتخابی ایده آل برای طراحی نماهای مدرن تبدیل شود.

متریال نمای مدرن
نمای مدرن را به عنوان یکی از محبوب ترین نماهای ساختمانی، با متریال مختلفی مثل آجر، کرتین وال، کامپوزیت و غیره می توان اجرا نمود. در ادامه لیستی از مهمترین متریال ساختمانی که در اجرای نمای مدرن به کار می روند را خواهیم داشت:
- آجر نما
- سنگ نما
- سرامیک نما
- کامپوزیت نما
- شیشه نما
- بتن نما
- سیمان نما
- چوب نما
- ترموود نما
- اچ پی ال نما
- میکروسمنت نما
در اجرای نمای مدرن با توجه به سلیقه، بودجه و شرایط آب و هوایی می توان از هریک از متریال نام برده بهره برد. همچنین پیشنهاد می شود اگر نمای یک ساختمان به سبک مدرن طراحی می شود، محوطه سازی آن نیز به همین سبک و با متریال به کار رفته در نما انجام شود.
نورپردازی نمای مدرن
نورپردازی نمای مدرن یکی از عوامل مهم و اثر گذار در زیبایی نما است که با استفاده از تکنیک های مختلف می توان این نورپردازی را انجام داد و جذابیت ساختمان را چندین برابر ساخت.
نورپردازی نما اگر به درستی و با استفاده از تجهیزات استاندارد و با کیفیت انجام شود، می تواند نمای بیرونی ساختمان را به یک شاهکار هنری تبدیل کند. در ادامه لیستی از تکنیک ها برای نورپردازی نمای ساختمان های مدرن را خواهیم داشت:
- نورپردازی نقطه ای
- نورپردازی خطی
- نورپردازی مستقیم
- نورپردازی مخفی
هر یک از انواع نورپردازی برای نمای ساختمان مدرن می توانند حس و حال نما را تغییر دهند. به عنوان مثال نورپردازی مخفی در حین این که سادگی نما را حفظ می کنند، جزئیات اجرا شده در نما را نیز برجسته می سازند. در نورپردازی نقطه ای می توان با به کار بردن اسپات لایت ها زیبایی نما را چندین برابر ساخت. چراغ های خطی نیز جزو تجهیزات نورپردازی هستند که می توانند در نورپردازی خطی به کار روند و ظاهری شیک و ساده به نما ببخشند. در نهایت می توان گفت یکی از راهکارها و تکنیک های نورپردازی برای تاکید بر جزئیات نماهای مدرن، استفاده از منابع نور به صورت مستقیم است.

کلام آخر
در این مقاله کمانش به بررسی نمای مدرن، اصولی طراحی و نورپردازی آن و متریالی که در اجرای این نما استفاده می شود، پرداختیم و متوجه شدیم که نمای مدرن یکی از محبوب ترین انواع نما است که در طراحی آن بر خلاف نماهای کلاسیک و رومی توجه به جزئیات و رعایت تقارن خیلی اهمیت ندارد، بلکه به کار گیری خلاقیت در عین سادگی می تواند به این معنا هویت ببخشد. تفاوتی ندارد نمای مدرن با چه متریالی اجرا می شود، موضوع مهم این است که کیفیت متریال انتخابی برای اجرای این نما بالا باشد و با شرایط آب و هوایی منطقه ای که قرار است، ساختمان سازی در آن انجام شود، سازگار باشد. در نهایت باید گفت نورپردازی نمای مدرن، اگر به صورت اصولی انجام شود، می تواند آن را به یک شاهکار هنری تبدیل کند.
سوالات متداول نمای مدرن
نمای مدرن به انگلیسی چه می شود؟
نمای مدرن به انگلیسی می شود: Modern Facade
بهترین متریال برای نمای مدرن آپارتمان کدام است؟
در نمای مدرن آپارتمان متریال هایی همچون بتن اکسپوز، ورق کامپوزیت، میکروسمنت، شیشه سکوریت، ترموود، آجر، سنگ و سرامیک نما قابل اجرا می باشند. این متریال علاوه بر زیبایی که دارند، مقاوم نیز هستند.
آیا امکان ترکیب سبک مدرن با سبک های دیگر در طراحی نما وجود دارد؟
بله، در طراحی نما می توان سبک مدرن را با سبک های مینیمال، صنعتی و حتی کلاسیک ترکیب کرد. اگر اصول هماهنگی در فرم، رنگ و متریال رعایت شود، نمای ساختمان را زیبا نیز می سازد.