شیشه رفلکس چیست و انواع شیشه رفلکس کدامند؟ فرآیند تولید و ساخت شیشه رفلکس چگونه است؟ کاربرد شیشه رفلکس چیست؟ استفاده از شیشه رفلکس در ساختمان چه مزایا و معایبی دارد؟ نصب شیشه رفلکس چگونه انجام می شود؟
شیشه رفلکس جزو مصالح ساختمانی است که نه تنها قابلیت استفاده شدن در نمای ساختمان، درب و پنجره را دارد، بلکه می توان از نوع طرح دار آن در دکوراسیون به ویژه دکوراسیون اداری استفاده نمود. شیشه رفلکس از داخل رنگی دیده می شود ولی از بیرون همچون یک آینه عمل میکند و به همین دلیل می تواند راهکار موثری برای حفظ حریم شخصی در داخل فضاهای متفاوت باشد.
شیشه دوجداره رفلکس به طراح نمای ساختمان این امکان را میدهد تا بهترین رنگ متناسب با نمای ساختمان را انتخاب کند، زیرا شیشه رفلکس دارای تنوع رنگی می باشد. شیشه رفلکس یا شیشه آینه ای به دلیل زیبایی منحصر به فردی که به فضا یا ساختمان می بخشد، نه تنها توجه هر طراح نمای ساختمانی را، بلکه توجه هر طراح دکوراسیون داخلی را نیز به خود جلب می کند. شیشه رفلکس علاوه بر زیبایی، مزایای دیگری نیز دارد که باعث شده این شیشه به یک عنصر پرطرفدار در ساختمان سازی تبدیل شود.
در این مقاله با مزایا و معایب شیشه رفلکس و همچنین تفاوت آن با شیشه معمولی آشنا میشویم.
فهرست شیشه رفلکس
شیشه رفلکس چیست؟
شیشه رفلکس یا Reflective Glass نوعی شیشه ساختمانی است که با نام های شیشه آیینهای و شیشه انعکاسی نیز شناخته می شود. شیشه رفلکس دارای قابلیت بازتاب نور است و عملکرد آن بر اساس نور می باشد، به طوری که در قسمت هایی که نور بیشتری وجود دارد، شیشه مانند آینه عمل میکند و در سمتهایی که نور نباشد، مانند یک شیشه معمولی عمل میکند.
شیشه رفلکس در واقع همان شیشه معمولی است که با استفاده از وکیومهای قوی و پلاسمای القایی، لایه نازکی از فلزات مختلف بر روی آن پوشانده میشود. این موضوع باعث تفاوت و تغییر رنگ آن نسبت به شیشه معمولی میشود.
شیشه رفلکس برای نمای ساختمان یکی از محبوب ترین انواع شیشه است، زیرا در زمانی که هوا روشن است و در فضا نور وجود دارد، شیشه رفلکس مانند آینه عمل می کند و زمانی که هوا رو به تاریکی می رود، عملکردی همانند یک شیشه معمولی دارد. در واقع ترکیبات شیمیایی استفاده شده در شیشه رفلکس باعث می شود، میزان انعکاس نور و رنگ آن تغییر پذیر باشد.
ساخت شیشه رفلکس
نحوه تولید شیشه رفلکس را می توان همانند دیگر شیشه معمولی دانست با این تفاوت که بعد از اتمام مراحل کار روی شیشه را با انواع فلزاتی مانند نقره، نیکل، کروم، مس و یا آلومینیوم پوشش خواهند داد. بخش بزرگی از مواد تشکیل دهنده شیشه را سیلیس تشکیل می دهد. کسانی که در این صنعت کار می کنند و تخصص دارند، با زیاد و کم کردن مواد مخصوص رنگ های زیبا و خاص به شیشه می دهند. دلیل رنگی شدن شیشه ها وجود اکسید های آهن، اکسید مس، اکسید کبالت و اکسید های فلزی دیگر می باشد.
برای ساخت شیشه، ماسه مخصوص یا سیلیس را با حرارت بالایی ذوب می کنند و در حالت مذاب شده که ماده به وجود آمده به حالت اول برگشت ناپذیر خواهد بود.
سپس بسته به اینکه چه نوعی از شیشه قرار است تولید شود به شیشه ترکیبات دیگری افزوده می شود. یکی از این ترکیبات کربنات کلسیم و کربنات سدیم می باشد. وجود کربنات کلسیم در شیشه ها نقش محافظ و قوام دهنده را دارد. همچنین این ترکیب باعث خواهد شد که دوام و ماندگاری شیشه بسیار بالا برود. این مقاومت در برابر فشار و ضربه و مواد شیمیایی شیشه را حفظ خواهد کرد.
در نهایت با آلیاژی از فلزات دیگر سطح بازتاب کننده شیشه رفلکس پوشیده می شود.
انواع شیشه رفلکس
شیشه رفلکس، بسته به نوع کاربری، رنگ پذیری، ویژگیهای فضا، اختلافاتی در ضخامت و نوع جداره دارند انواع مختلفی دارند. انواع شیشه رفلکس عبارتند از:
- شیشه رفلکس دوجداره
- شیشه رفلکس سکوریت
- شیشه رفلکس دودی
- شیشه رفلکس طلایی
- شیشه رفلکس نقره ای
- شیشه رفلکس آبی
- شیشه رفلکس برنزی
- شیشه رفلکس تیتانیوم
- شیشه رفلکس سوپر سیلور
شیشه رفلکس دوجداره
شیشه رفلکس دوجداره از ضخامت بالایی برخوردار است که باعث کاهش تابش نور و گرما به داخل فضا میشود. این نوع شیشه به نور ۶۱ درصد کاهش و به گرما عبوری از بیرون به داخل ۶۳ درصد کاهش میدهد. بنابراین برای کاهش تاثیرات نور و گرما در فضاها مورد استفاده قرار میگیرد.
شیشه رفلکس سکوریت
شیشه رفلکس سکوریت بهعنوان یکی از مقاومترین نوع شیشهها شناخته میشود و برای مقاومت بیشتر در فضاهایی که نیاز به شیشه رفلکس دارای ابعاد بزرگ استفاده میشود. استفاده از شیشه سکوریت در این حالت منجر به استحکام بیشتر و جلوگیری از شکستن آن میشود.
با در نظر گرفتن نوع کاربری و نیازهای خاص فضا، انتخاب بهترین نوع و ویژگیهای شیشه رفلکس میتواند به بهبود کارایی و ایمنی فضا کمک کند.
شیشه رفلکس دودی
شیشه رفلکس دودی کمترین مقدار نور را بازتاب میکند که باعث ورود نور به فضا و روشنایی بیشتر آن میشود. مناسب برای ساختمانهای مسکونی است.
شیشه رفلکس طلایی
شیشه رفلکس طلایی، به دلیل زیبایی و منحصر به فرد بودن، طرفداران زیادی دارد و مانع کاهش نور فضای داخلی نمیشود.
شیشه رفلکس نقره ای
شیشه رفلکس نقره ای دارای خاصیت بازتاب نور بیشتری است و برای محیطهای کمنور مناسب بوده و به آن شیشه رفلکس آیینهای نیز میگویند.
شیشه رفلکس آبی
شیشه رفلکس آبی یکی از پراستفاده ترین انواع شیشهها در ایران محسوب میشوند. رنگ آبی این شیشه دارای بازتاب نور بالایی است که باعث میشود در پنجرهها بیشتر از این نوع رنگ استفاده شود. مقدار انتقال نور ۱۹ درصد و بازتابش نور ۳۶ درصد است.این ویژگی باعث میشود تا نور خورشید کمتری به داخل فضاها وارد شده و بازتاب نور زیادی از سطح شیشه ایجاد شود. از این رو، استفاده از شیشه رفلکس آبی میتواند در کنترل نور و حرارت و همچنین ایجاد زیبایی و شکوفایی در ساختمانها موثر باشد.
شیشه رفلکس برنز
شیشه رفلکس برنز به دلیل جلا و براقیت برنزی خود، در سازه و نماهای تزئینی بسیار مورد استفاده قرار میگیرند. ترکیب رنگ برنزی این نوع شیشه، زیبایی خاصی را به نمای مراکز خرید و تفریحی میبخشد. شیشه رفلکس برنز میتواند نور خورشید را تا حدودی فیلتر کرده و از ورود زیاد نور به داخل فضاها جلوگیری کنند. به علاوه، بازتاب نور از این نوع شیشهها نیز زیبایی و شکوفایی خاصی را به محیط اطراف منتقل میکند.
به طور کلی، شیشه رفلکس برنز از لحاظ ظاهری به دلیل جلای براق و رنگ برنزی خود، به عنوان یک گزینه زیبا و متمایز برای ساختمان و فضاهای تجاری مورد توجه قرار میگیرد.
شیشه رفلکس تیتانیومی
شیشه رفلکس تیتانیومی علاوه بر حفظ حریم خصوصی، امکان استفاده از نور و روشنایی بیرونی را مهیا میکند و همچنین از ورود اشعه مضر خورشید و کاهش گرما و سرما ورودی به ساختمان جلوگیری میکند.
شیشه رفلکس دوجداره سوپر سیلور
شیشه رفلکس دوجداره سوپر سیلور به عنوان یکی از بهترین گزینهها برای ساختمانهای تجاری و اداری شناخته میشوند. این نوع شیشهها تا ۱۰۰ درصد نور خورشید را عبور میدهند و در عین حال در مناطقی که نور خورشید به شیشه نمیرسد، توانایی بازتاب فوقالعادهای دارند.
اگرچه قیمت این نوع شیشه کمی گران تر از سایر مدلها است، اما این اختلاف قیمت ممکن است در روند ساخت پنجره و هزینههای آن تاثیرگذار باشد. با این حال، از نظر عملکرد و کارایی، شیشه رفلکس دوجداره سوپر سیلور یک گزینه بسیار مناسب برای ساختمانهای تجاری و اداری محسوب میشود.
کاربرد شیشه رفلکس
شیشه رفلکس، که به نامهای شیشه انعکاسی و شیشه آینهای هم شناخته میشود، در طراحیهای داخلی و خارجی کاربرد گسترده ای دارد.
در نمای ساختمان به ویژه نمای ساختمان های اداری و بلند از شیشه رفلکس استفاده می شود. شیشه رفلکس علاوه بر نمای ساختمان در بسیاری از قسمت های دیگر ساختمان از جمله پنجره، آشپزخانه، سرویس بهداشتی و حمام و آشپز کاربرد دارد.
کاربرد شیشه رفلکس به طور کلی شامل موارد زیر می باشد:
- درب ورودی
- شیشه بالکن
- پنجرهها
- دیوارهای تزئینی
- اتاق نشیمن
- اتاق لباس
- سرویس بهداشتی و حمام
- آشپزخانه
- پرده شیشهای
- نمای ساختمان
- نرده شیشه ای
به طور کلی، شیشه رفلکس به عنوان یک گزینه شیک و کارآمد در طراحی داخلی و خارجی ساختمانها شناخته میشود و در انواع مختلف فضاها به کار میرود.
مزایای شیشه رفلکس
مزایای شیشه رفلکس نسبت به دیگر نوع های شیشه به ویژه شیشه معمولی بسیار بیشتر است و این نکات مثبت باعث به صرفه بودن استفاده از آن می شود. برخی از این مزایا را با هم در زیر میخوانیم:
- ایجاد زیبایی بصری برای ساختمان یا فضای داخلی
- امکان مشاهده و دیدن وضعیت خارجی بدون مانع
- جلوگیری از ورود گرما یا سرما به داخل فضا، که منجر به صرفه جویی در انرژی میشود
- این نوع شیشه بدون هیچ محدودیت خاصی قابل استفاده است
- وجود رنگهای متنوع که به ساختمان یا دکوراسیون داخلی هماهنگی ایجاد میکند
- جلوگیری از ورود اشعه مضر خورشید به داخل فضا
معایب شیشه رفلکس
شیشههای رفلکس، با ویژگیهای خاص خود، در طول روز از دیده شدن فضای داخل ساختمان جلوگیری میکنند. اما در شب، این قابلیت کارایی ندارند. بنابراین، اگر حفظ حریم خصوصی برای شما اهمیت دارد، هنگام استفاده از شیشه رفلکس در نمای آپارتمان، بهتر است پرده های منزل را هنگام شب کشیده تا دیده شدن فضای داخل خانه از بیرون ممکن نشود.
همچنین، نکته مهمی که اشاره شد، این است که رنگهای مختلف شیشه رفلکس میتوانند میزان نوری که به فضا وارد میشود را تغییر دهند. بنابراین، اگر به نور زیاد در فضا علاقه دارید، میتوانید رنگهای مناسبی انتخاب کنید تا نور ورودی را به دلخواه تنظیم کنید.
نصب شیشه رفلکس
نحوه نصب شیشه رفلکس بسته به جداره آن متفاوت است در ادامه به نحوه نصب شیشه رفلکس تک جداره و شیشه رفلکس دوجداره خواهیم پرداخت:
نصب شیشه رفلکس تک جداره
ابتدا، محل نصب بررسی شده و دقت در اندازه گیری و محاسبات لازم انجام میشود.سپس شیشه به دقت بر روی قاب یا سازه مورد نظر قرار داده میشود و با استفاده از مهره و پیچ، به طور محکم به محل نصب متصل میشود.
نصب شیشه رفلکس دوجداره
در این حالت، فضای بین دو لایه شیشه با یک ماده عایق پر میشود تا علاوه بر ایجاد عایق حرارتی و صوتی، استحکام و مقاومت شیشه افزایش یابد. در مرحله بعد لایههای شیشه به وسیله فریم یا قابهای مناسب نصب و به یکدیگر متصل میشوند.
نصب شیشه رفلکس باید توسط افراد متخصص و با رعایت استانداردها و دقت لازم صورت گیرد تا باعث افزایش زیبایی و عملکرد بهینه ساختمان شود. همچنین، پیش از نصب، ارتباط با تولید کننده و مشاوره با کارشناسان میتواند بهترین نتیجه را به ارمغان بیاورد.
کلام آخر
اکنون شیشههای ساختمانی با تنوع بالا در رنگ، ابعاد، ضخامت و نوع تولید میشوند. شیشه رفلکس یکی از انواع محبوب شیشههاست که با تنوع زیاد رنگ، ضخامت و جدارههای مختلف تولید میشود. این شیشهها دارای خاصیت بازتاب نور و کاهش گرما بوده و زیبایی، کاهش نور و گرما و ایجاد نمای زیبا از ساختمان را فراهم میکنند.
سوالات متداول شیشه رفلکس
شیشه رفلکس به انگلیسی چه می شود؟
شیشه رفلکس به انگلیسی می شود: Reflective Glass
تفاوت شیشه رفلکس با شیشه معمولی چیست؟
شیشه رفلکس به دلیل ویژگیها و محبوبیت بیشتر، قیمتی بیشتر از شیشه معمولی دارد. اما مورد استفاده چندان در مکانهایی که نیاز به دید بیشتر دارند، مناسب نیست. شیشه رفلکس برای استفاده در نمای خارجی ساختمانهای مسکونی و تجاری، شیشه بالکن و تراس، و در ورودی مناسب است. همچنین در داخل مکانها نیز مورد استفاده در دکوراسیون داخلی میباشد. شیشه رفلکس به دلیل مزیتی که دارا هستند، محبوبیت بیشتری نسبت به شیشه معمولی دارند.
بر خلاف شیشه معمولی، شیشه رفلکس برای مکانهایی مانند پلهوایی که نیاز به دید بیشتر دارند یا مکانهایی که امنیت بیشتری مورد نیاز است، مناسب نیستند.
مزیت شیشه رفلکس نسبت به شیشه شفاف چیست؟
شیشه رفلکس به خاطر ظاهر آینه مانندش، دید در یک طرف را مختل کرده و از طرف روکش دار به آن دید داد. این ویژگی باعث حفظ حریم خصوصی تا حد زیادی میشود.
بهترین رنگ شیشه رفلکس کدام رنگ است؟
شیشه رفلکس نقره ای به دلیل بازتاب نور بیشتر و خاصیت آینه ای، از سایر رنگها برتری دارد. این رنگ به شیشه رفلکس آینه ای نیز شناخته میشود و بیشتر در ساختمانهای اداری و تابلوهای شهری مورد استفاده قرار میگیرد.