نمای کلاسیک نشانی از اصالت و قدمت معماری هر کشور
نمای کلاسیک چیست و انواع نمای کلاسیک کدامند؟ اصول طراحی نمای کلاسیک چیست؟ اجرای نمای کلاسیک با چه مصالح ساختمانی امکان پذیر است؟ در نماسازی نمای کلاسیک از چه ابزارهایی استفاده می شود؟ تفاوت نمای مدرن و کلاسیک چیست؟ تفاوت نمای کلاسیک و نئوکلاسیک چیست؟
ساختمان سازی فقط مربوط به گودبرداری، بتن ریزی، آرماتوربندی و به طور کلی قالب بندی فونداسیون و دیگر مراحلی که از ساخت ساختمان در ذهنمان می باشد، نیست. بلکه نمای ساختمان نیز در ساختمان سازی مهم است. معمار به عنوان طراح نمای ساختمان، علاوه بر در نظر گرفتن ضوابط و قوانین شهرداری باید سلیقه مالک را نیز مد نظر داشته باشد.
نمای کلاسیک به عنوان یک سبک اصیل در نما که می تواند معرف قدمت هر کشوری باشد، با سلیقه افراد بسیاری همخوانی دارد و یک نمای ساختمان محبوب در بین نماهای دیگر است.
اگر شما هم به نمای کلاسیک علاقه مند هستید و قصد دارید با ابزارها و مصالح ساختمانی مورد استفاده در این نما و همچنین جزئیات این نمای ساختمانی اصیل آشنا شوید، این مقاله جامع را از دست ندهید.
فهرست نمای کلاسیک
نمای کلاسیک چیست؟
نمای کلاسیک یا Classic Facade یک نمای ساختمان اصیل برگرفته از معماری و هنر هر کشوری می باشد. قدمت معماری کشورهای زیادی مثل ایران، روم، یونان، ژاپن و فرانسه زیاد است به همین دلیل می توان این کشورها را صاحب سبک معماری کلاسیک دانست. اکثر افراد به اشتباه نمای کلاسیک و به طور کلی سبک کلاسیک را مربوط به روم و یونان باستان می دانند، در حالی که نمای کلاسیک و نمای رومی یکی نیستند. در ادامه که به معرفی سبک های نمای کلاسیک بپردازیم، تفاوت نمای کلاسیک رومی با سایر نماهای کلاسیک بیشتر درک خواهد شد.
نماسازی و طراحی نما به عنوان یکی از مراحل ساخت ساختمان هم مورد توجه معماران بوده است و هم مورد توجه مالکین ساختمان. در بین نماهای ساختمانی که امروزه اجرا می شوند، نمای کلاسیک به دلیل انتقال حس اصالت، ابهت و قدرت مورد استقبال بسیاری قرار گرفته است.
نورپردازی نما نیز اگر به طور اصولی و با توجه به سبک نمای ساختمان و با استفاده از بهترین تجهیزات نورپردازی نما اجرا شود، می تواند زیبایی و شکوه نمای کلاسیک را چندین برابر سازد. در ادامه این مقاله مفصلا به اصول طراحی نمای کلاسیک و نورپردازی نمای کلاسیک خواهیم پرداخت.
اصول طراحی نمای کلاسیک
اصول طراحی نمای کلاسیک و به طور کلی هر نوع نمای ساختمان، شامل مواردی است که معمار و سازنده باید آنها را رعایت کند. بعضی از این اصول مثل توجه به قوانین و ضوابط شهرداری و همچنین مشخص کردن کاربری ساختمان، در طراحی هر نوع نمایی یکسان است.
در طراحی نما علاوه بر رعایت قوانین وضع شده از سمت شهرداری و مشخص شدن نوع کاربری ساختمان، هزینه های طراحی و اجرای نمای ساختمان باید برآورد شوند تا معمار و یا سازنده بتواند با در نظر گرفتن بودجه مورد نظر برای نما، بهترین متریال و مصالح ساختمانی متناسب با سبک نما را انتخاب و تهیه کند.
فارغ از اینکه نمای کلاسیک ایرانی مد نظر باشد یا نمای کلاسیک رومی، این نوع نمای ساختمانی جزئیات بسیاری مثل ابزار نما کلاسیک دارد که معمار و طراح نما، باید به آنها بپردازد و تقارن در آنها را نیز رعایت کند. و در نهایت بعد از اجرای نمای کلاسیک، نورپردازی نما می تواند آن را به یک اثر هنری تبدیل کند.
به طور خلاصه اصول طراحی نمای کلاسیک شامل موارد زیر است:
- توجه به قوانین و ضوابط شهرداری
- مشخص نمودن نوع کاربری ساختمان
- انتخاب بهترین و مناسب ترین مصالح نمای کلاسیک
- توجه به جزئیات نمای کلاسیک
- رعایت تقارن
- نورپردازی نمای کلاسیک
سبک نمای کلاسیک
سبک نمای کلاسیک، اشاره به ریشه معماری هر کشوری دارد. و این باوری غلط است که بخواهیم سبک کلاسیک را فقط متعلق به روم و یونان باستان بدانیم.
معماری گوتیک را با قوس های جناغی و طاق های نوک تیز در نظر بگیرید که از مهمترین سبک های معماری تاریخ اروپا است. رواج این سبک از معماری مربوط به قرن دوازدهم است. این تاریخ خودش معرف قدمت و اصالت این نوع نمای کلاسیک فرانسوی است. به جز ایران، روم و فرانسه، چین و ژاپن نیز در معماری قدمت دارند اما کمتر کسی، سبک کلاسیک معماری چین و ژاپن را به رسمیت می شناسد.
در ادامه به بررسی محبوب ترین سبک های نمای کلاسیک که شامل موارد زیر هستند، خواهیم پرداخت:
- نمای کلاسیک ساده
- نمای کلاسیک مدرن
- نمای کلاسیک ایرانی
- نمای کلاسیک رومی
نمای کلاسیک ساده
نمای کلاسیک ساده انتخاب افرادی است که هم اصیل بودن برایشان مهم است و هم ساده بودن. در واقع نمای کلاسیک ساده می تواند اصالت در عین سادگی را به نمایش بگذارد. از بین انواع نمای کلاسیک که در ادامه به بررسی هر کدام خواهیم پرداخت، نمای کلاسیک آجری می تواند بهترین گزینه برای نمای ساختمان با سبک کلاسیک ساده باشد. نورپردازی این نوع نما نیز به ساده ترین حالت ممکن می تواند با نورهای تزئینی بر روی نما اتفاق بیفتد.
اجرای نمای ساختمان به سبک کلاسیک ساده برای هر نوع ساختمانی با هر کاربری امکان پذیر است، اما از این نوع نما بیشتر برای طراحی و اجرای نمای آپارتمان ها و مغازه ها استفاده می شود.
نمای کلاسیک مدرن
نمای کلاسیک مدرن در واقع تلفیقی از سبک مدرن و سبک کلاسیک نما است.
نمای مدرن بر خلاف نمای کلاسیک که جزئیات زیادی دارد، بسیار ساده است. به طور کلی سبک مدرن با حذف فرم های تاریخی تبدیل به سبکی متناسب با فرهنگ و بافت کنونی هر منطقه ای شده است. یکی از مهمترین ویژگی های نمای مدرن استفاده از متریالی با رنگ سفید مثل سنگ و سیمان سفید در نما است که این بزرگترین وجه اشتراک بین این نما و نمای کلاسیک محسوب می شود. در واقع می توان گفت نمای کلاسیک مدرن، همان نمای کلاسیکی است که فرم های تاریخی مثل کتیبه ها و مجسمه ها از آن حذف شده است و برای اجرای این نما فقط از متریالی با رنگ سفید استفاده می شود.
نمای کلاسیک مدرن برای هر نوع ساختمان با هر کاربری به خصوص ساختمان های ویلایی قابل اجرا است.
نمای کلاسیک ایرانی
نمای کلاسیک ایرانی، معرف قدمت معماری ایران است. معماری کلاسیک ایرانی ریشه در دوره های تاریخی مختلف ایران مثل دوره هخامنشیان، دوره زندیه، دوره قاجار و غیره دارد. به عنوان مثال در معماری تخت جمشید شاهد بناهای مربعی شکل، ستون های بلند و متقارن، کتیبه ها، نقش و نگارهای حکاکی شده بر روی سنگ ها و نوع خاص پلکانی هستیم که امروزه نیز می توان به راحتی برای طراحی نمای کلاسیک ایرانی ساختمان ها و ویلاها از آنها الهام گرفت.
سبک های کلاسیک ایرانی دیگری مشابه عمارت طباطبایی ها که مربوط به دوران قاجار می باشد، وجود دارند که در طراحی نمای انواع ساختمان مثل ویلاها و حتی کافه رستوران ها و بوتیک هتل مورد استفاده قرار می گیرند. در این نوع نماها می توان به اهمیت دو عنصر رنگ و نور پی برد. رنگ شیشه ها و متریالی که در نما وجود دارند و همچنین انعکاس نوری که ایجاد می کنند، نمای کلاسیک یا همان نمای سنتی ایرانی را به شاهکاری بی نظیر تبدیل می کنند.
نمای کلاسیک رومی
نمای کلاسیک رومی، همان نمای ساختمانی است که اکثر افراد آن را به عنوان نمای کلاسیک می شناسند.
نمای رومی که یک نمای الهام گرفته از معماری روم و یونان باستان است، با ویژگی هایی همچون رنگ روشن مصالح، تقارن بین ابزارها، پنجره های بلند و ستون های عریض شناخته می شود. اگر ویژگی های این نما با همه جزئیات، بدون هیچ تغییری در نمای ساختمانی اجرا شود می توان گفت نمای ساختمان به سبک کلاسیک رومی است.
پیشنهاد مقاله: نمای رومی الهام گرفته از معماری روم و یونان باستان
نمای رومیشهرداری بسیاری از مناطق و شهرها و همچنین بعضی از کارشناسان، اجرای نمای کلاسیک رومی را با فرهنگ و تمدن ایرانی سازگار نمی دانند و اجازه اجرای این نما را به سازندگان نمی دهند. اما بعضی دیگر از کارشناسان این سبک را به عنوان سبکی مجلل و اصیل می شناسند و از آن برای اجرای نمای ساختمان هایی با کاربری هایی مثل ویلا، آپارتمان و مغازه نیز بهره می برند.
انواع نمای کلاسیک
انواع نمای کلاسیک را اگر بخواهیم از نظر متریال استفاده شده در نما و نوع نماکاری بررسی کنیم، می توانیم اشاره ای به موارد زیر داشته باشیم:
- نمای کلاسیک سنگی
- نمای کلاسیک سیمانی
- نمای کلاسیک آجری
- نمای کلاسیک سمنت برد
- نمای کلاسیک بایرامیکس
نمای کلاسیک سنگی
نمای کلاسیک سنگی پرطرفدارترین نوع نمای کلاسیک است. طرفداران نمای کلاسیک و به طور کلی سبک کلاسیک، علاقه مند به زیبایی و تجملات هستند. و سنگ به عنوان مجلل ترین متریال در نمای ساختمان، گزینه خوبی برای طرفداران این سبک است.
نمای سنگ با وجود زیبایی، مقاومت بالا در برابر تغییرات آب و هوایی، نگهداری راحت، ابزار پذیری و غیره اما معایبی نیز دارد که قبل از اجرای نمای کلاسیک سنگی باید به آن توجه شود. به عنوان مثال وزن سنگ به نسبت سایر مصالح ساختمانی بیشتر است. استفاده از سنگ در نمای ساختمان به خصوص ساختمان هایی که نمای کلاسیک با ابزارهای متعدد دارند می تواند پر ریسک باشد و در صورتی که اجرای آن با دقت صورت نگرفته باشد، احتمال سقوط سنگ نما در طولانی مدت وجود دارد.
نمای کلاسیک سنگی برای هر نوع سبک کلاسیکی اعم از نمای کلاسیک ساده، نمای کلاسیک مدرن، نمای کلاسیک رومی و حتی نمای کلاسیک ایرانی قابل اجرا می باشد.
نمای کلاسیک سیمانی
نمای کلاسیک سیمانی انتخاب مناسبی برای سازندگانی است که خواهان نمای ساختمانی که نمایانگر ابهت و اقتدار هستند ولی به هر دلیلی قصد ندارند از سنگ برای نما استفاده کنند.
نمای سیمان علاوه بر قیمت مناسب تری که به نسبت نمای سنگ دارد، انعطاف بالایی دارد و به راحتی قابل اجرا است.
در نمای کلاسیک سیمانی، از سیمان شسته و سفید استفاده می شود، زیرا رنگ روشن در نما یکی از مشخصه های اصلی نمای کلاسیک است. با وجود اینکه اجرای نمای کلاسیک سیمانی به نسبت راحت است، اما اگر به درستی و به صورت اصولی انجام نشود، سیمان کار شده در نما به راحتی ترک می خورد و از زیبایی جلوه نمای ساختمان می کاهد.
نمای کلاسیک سیمانی در سبک های مختلف نمای کلاسیک قابل اجرا است ولی بیشتر در نمای کلاسیک ساده و نمای کلاسیک رومی از آن استفاده می شود.
نمای کلاسیک آجری
نمای کلاسیک آجری یک نمای ساختمانی محبوب در بین طرفداران سبک سنتی و کلاسیک ایرانی است.
نمای آجری علاوه بر اینکه با هنر و معماری ایران همخوانی دارد، تنوع بالایی در نوع، طرح و رنگ دارد. به همین دلیل می توان با توجه به سبک نمای ساختمان به راحتی از نماهای آجری بهره مند شد. نمای کلاسیک آجری علاوه بر اینکه نمایانگر اصالت و زیبایی یک نما است، به راحتی نیز قابل اجرا می باشد. زیرا دسترسی به مواد اولیه آجر آسان بوده و تولید آن راحت است و همچنین برای اجرا به تجهیزات خاصی نیاز نیست.
نمای کلاسیک آجری بهتر است در مناطقی که رطوبت و بارندگی زیادی ندارند، اجرا شود زیرا آب پذیری آجر بالا است و باعث شوره زدن آن می شود و در صورت وجود رطوبت امکان کپک زدن آن وجود دارد.
اجرای نمای کلاسیک آجری بهترین گزینه برای نمای کلاسیک ایرانی در بین سبک های مختلف نمای کلاسیک است.
نمای کلاسیک سمنت برد
نمای کلاسیک سمنت برد یکی از نماهای کلاسیکی است که اجرای آن مقرون به صرفه است و می تواند جایگزین مناسبی برای نمای سنگی و نمای سیمانی باشد. البته ناگفته نماند که باید هزینه ای برای نگهداری از این نما در نظر گرفته شود. زیرا به راحتی گرد و غبار را به خود جذب می کند و مدام باید شستشوی نما، رنگ کاری نما صورت گیرد تا زیبایی نمای کلاسیک حفظ شود. سمنت برد که جز متریال های نوین در ساختمان سازی به حساب می آید علاوه بر مقرون به صرفه بودن در اجرا، در برابر تغییرات آب و هوایی نیز مقاوم است.
سمنت بردها ابزار پذیر نیستند و نمی توان از این پانل های سیمانی برای اجرای ابزارها و جزئیات بهره برد. به همین دلیل از این متریال فقط برای اجرای نمای کلاسیک ساده که در آن اجرای جزئیات قابل چشم پوشی است، می توان بهره برد.
نمای کلاسیک بایرامیکس
نمای کلاسیک بایرامیکس که ترکیبی از سنگدانه های مرمری و گرانیتی است، مقاومت خوبی در برابر تغییرات آب و هوایی دارد و به راحتی قابل اجرا است. همچنین اجرای این نوع نما به نسبت نمای سنگی مقرون به صرفه می باشد.
از آنجایی که بایرامیکس سطح صاف و یکنواختی دارد، نگهداری و شستشوی آن نیز راحت است. بایرامیکس انعطاف پذیری بالایی دارد، اما قابلیت ایجاد برجستگی بر روی نما را ندارد و به همین دلیل مناسب سبک نمای کلاسیک ساده است. زیرا تنها در سبک نمای کلاسیک ساده می توان از برجسته سازی نما صرف نظر کرد.
مصالح نمای کلاسیک
مصالح نمای کلاسیک باید با دقت بالایی انتخاب شوند. زیرا این سبک از نمای ساختمان که سمبلی از معماری یک کشور است، باید معرف اقتدار و اصالت نیز باشد.
سنگ، محبوب ترین متریال برای نمای کلاسیک ساختمان است که به راحتی می تواند شکوه و عظمت یک نما را چندین برابر کند. اما از آنجایی که سنگ یک متریال گران قیمت است، بسیاری از سازندگان ترجیح می دهند از مصالح ساختمانی دیگری مثل آجر، سیمان سفید، سمنت برد و بایرامیکس در نمای کلاسیک استفاده کنند. در ادامه به معرفی هر یک از مصالح ساختمانی کاربردی در نمای ساختمان به سبک کلاسیک که در لیست زیر آمده اند، خواهیم پرداخت.
- سنگ نمای کلاسیک
- سیمان نمای کلاسیک
- آجر نمای کلاسیک
- سمنت برد نمای کلاسیک
- بایرامیکس نمای کلاسیک
سنگ نمای کلاسیک
سنگ نمای کلاسیک در صورتی که بالا رفتن هزینه ساخت و ساز دغدغه معمار و سازنده نباشد، بهترین متریال نمای کلاسیک است.
سنگ نما علاوه بر جذابیت و زیبایی که دارد، دارای طول عمر زیاد، استحکام و مقاومت بالا نیز می باشد. همچنین نگهداری و شستشوی آن به نسبت سایر مصالح ساختمانی که می توانند در نمای کلاسیک به کار روند، راحت تر است.
از بهترین و کاربردی ترین سنگ های مناسب نمای کلاسیک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سنگ تراورتن
- سنگ مرمریت
- سنگ گرانیت
- سنگ ترامیت
- سنگ چینی
- سنگ لایم استون
سیمان نمای کلاسیک
سیمان نمای کلاسیک جز متریال و مصالح ساختمانی پرطرفداری است که می تواند جایگزین سنگ در نمای کلاسیک باشد. در بین انواع سیمان، سیمان سفید بهترین نوع برای نمای کلاسیک می باشد.
سیمان سفید علاوه بر اینکه فرم پذیر است و از آن می توان به راحتی برای ساخت ابزارهای نمای کلاسیک استفاده کرد، به نسبت سنگ قیمت مناسب تری نیز دارد. همچنین این متریال در برابر گرما، سرما، بارندگی، طوفان و به طور کلی تغییرات آب و هوایی مقاوم است.
آجر نمای کلاسیک
آجر نمای کلاسیک یکی از متریالی است که این روزها در طراحی و اجرای نمای کلاسیک مورد استفاده قرار می گیرد. در بین انواع آجر نما که برای نما قابل اجرا هستند، آجر نسوز بهترین نوع آن است.
آجر نسوز آجری است که در رنگ های متفاوت از جمله رنگ قرمز تولید می شود. رنگ قرمز آجر نسوز، به عنوان یکی از اِلِمان های اصلی در نمای کلاسیک ایرانی شناخته می شود و همین موضوع باعث شده است که طراحی و اجرای آن مورد استقبال معماران طرفدار سبک نمای کلاسیک و نمای سنتی ایرانی قرار بگیرد.
سمنت برد نمای کلاسیک
سمنت برد نمای کلاسیک جز متریال های مقرون به صرفه ای به حساب می آید که ترکیبی از سیمان و الیاف است.
سمنت برد در واقع صفحات یا پانل های سیمانی پیش ساخته ای هستند که در اندازه های متفاوتی نیز طراحی می شوند. این پانل های سیمانی دارای تنوع در طرح و رنگ می باشند اما از آنجایی که در طراحی نمای کلاسیک سعی بر استفاده از رنگ روشن می شود، انتخاب رنگ روشن برای سمنت برد نمای کلاسیک بهترین گزینه است.
بایرامیکس نمای کلاسیک
بایرامیکس نمای کلاسیک در واقع ترکیبی از دانه های سنگی گرانیتی و مرمریت است که به صورت ملات درآمده اند و یکی از بهترین گزینه ها برای اجرای نمای کلاسیک هستند.
بایرامیکس در طرح ها و رنگ های متنوعی تولید می شود که بهترین نوع بایرامیکس برای نمای کلاسیک، رنگ روشن آن است. جالب است بدانید، طرح بایرامیکس پس از خشک شدن ملات مشابه با سنگ خواهد بود. همین موضوع باعث می شود بایرامیکس به اندازه سنگ زیبا به نظر برسد.
ابزار نمای کلاسیک
ابزار نمای کلاسیک نقش مهمی در معرفی این نوع نما دارد. اجرای ابزارهای نمای کلاسیک و توجه به جزئیات در این نما و به طور کلی در معماری به سبک کلاسیک ، وجه تمایز این سبک از سایر سبک ها می باشد.
همانطور که قبلا اشاره کردیم، معماری کلاسیک معرف تمدن، قدمت و اصالت می باشد و در نمای کلاسیک، ابزارها هستند که می توانند این اصالت و ابهت نما را به تصویر بکشند. اگر بخواهیم مهمترین ابزارهای نما کلاسیک را بررسی کنید، باید به معرفی موارد زیر بپردازیم:
- تاج نمای کلاسیک
- ستون نمای کلاسیک
- سرستون نمای کلاسیک
- پاستون نمای کلاسیک
- صراحی نمای کلاسیک
تاج نمای کلاسیک
تاج نمای کلاسیک یکی از ابزارهای مهمی است که معرف نمای کلاسیک می باشد. سبک کلاسیک قصد دارد اقتدار یک تمدن را نمایش دهد و از آنجایی که تاج نما در بالاترین سطح نمای ساختمان قرار می گیرد، معرفی از اقتدار است.
تاج نمای کلاسیک با مصالحی همچون سنگ،سیمان، بتن و حتی ترکیبی از مصالح مختلف قابل اجرا است. این نوع از تاج نما با توجه به این که قرار است در نمای چه ساختمانی و با چه تعداد طبقاتی اجرا شود، می تواند کوچک یا بزرگ انتخاب شود. همچنین طرح روی تاجی که قرار است در نمای ساختمانی به سبک کلاسیک اجرا شود، می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال در نمای کلاسیک ایرانی می توان از تاج نما با طرح پاسارگاد و فروهر الهام گرفت.
ستون نمای کلاسیک
ستون نمای کلاسیک چه در نمای کلاسیک ایرانی، چه در نمای کلاسیک رومی و حتی سایر سبک های نمای کلاسیک یک ابزار مهم است. ستون های نمای کلاسیک عموما بلند و عریض ساخته می شوند که نمایانگر ابهت سبک این سبک نیز هستند.
در بیشتر مواقع جنس ستون اجرا شده در نمای کلاسیک با متریال به کار برده شده در نمای ساختمان یکی است. از بین مصالحی که در نمای کلاسیک به کار می روند، سنگ و سیمان بهترین گزینه برای اجرای ستون در این نما هستند. زیرا سیمان منعطف است و قابلیت شکل پذیری دارد و سنگ نیز ابزار پذیر است. این دو متریال به راحتی می توانند ستون نمای کلاسیک را مجلل جلوه دهند.
سرستون نمای کلاسیک
سرستون نمای کلاسیک می تواند با توجه به سبک نمای کلاسیک که ایرانی باشد یا رومی، متفاوت انتخاب شود. در بین سرستون های کلاسیک رومی، طرح های دوریک، یونی و کورنتی جز محبوب ترین طرح های سرستون ها به حساب می آیند چرا که این طرح ها ریشه در معماری روم و یونان باستان دارند و معرف تاریخ روم و یونان باستان هستند. اما در سرستون های کلاسیک ایرانی از نمادهای اسطوره های تاریخ ایران الهام گرفته می شود.
با توجه به هزینه های مربوط به نمای ساختمان و همچنین سلیقه سازنده جنس سرستون نمای کلاسیک می تواند متفاوت باشد ولی مناسب ترین مصالح برای طراحی و اجرای سرستون، سنگ و سیمان است.
پاستون نمای کلاسیک
پاستون نمای کلاسیک علاوه بر اینکه در زیبایی و ابهت نما نقش دارد، ابزاری کاربردی است که ناپیوستگی بین ستون با دیوار و همچنین ناپیوستگی ستون با کف را به خوبی پوشش می دهد. پاستون نمای کلاسیک هم می تواند به صورت گرد و هم به صورت مربعی اجرا شود. نکته ای که شاید بعضی از سازندگان نسبت به آن بی توجه باشند، انتخاب گرد و یا مربع شکل بودن پاستون نما است.
از آنجایی که یکی از مهم ترین شاخصه های نمای رومی انحنا است، بهتر است در نمای کلاسیک رومی از پاستون های گرد استفاده شود. و چون تخت جمشید به عنوان یکی از مهمترین بناهای کلاسیک ایرانی، مربعی شکل است، در بهتر است در نمای کلاسیک ایرانی، از پاستون های مربعی استفاده شود.
صراحی نمای کلاسیک
صراحی نمای کلاسیک یا همان نرده هایی که در نمای خارجی ساختمان به کار می روند، باید استحکام داشته باشند و در برابر تغییرات آب و هوایی و همچنین باد و طوفان مقاوم باشند. به همین خاطر جنس صراحی هایی که در نما به کار می روند، باید مرغوب باشد و این امکان وجود داشته باشد که صراحی ها تو خالی طراحی و اجرا شوند.
اگر صراحی ها تو خالی نباشند، وزن زیادی را در نما ایجاد می کنند و همین موضوع امنیت نما را تهدید خواهد کرد. پس بهتر است برای تولید صراحی نمای کلاسیک از سنگ های مصنوعی مثل سنگ مصنوعی تراورتن، مرمر استفاده شود. صراحی با این سنگ های مصنوعی هم زیبایی نما را حفظ می کند و هم قابلیت توخالی بودن را دارد.
موارد استفاده نمای کلاسیک
موارد استفاده نمای کلاسیک در مناطق مختلف با توجه به قوانین و ضوابط وضع شده از سمت شهرداری می تواند متفاوت باشد.
نمای کلاسیک ساده، مدرن و ایرانی در هر منطقه و استانی برای ساختمان های مختلف با کاربری های متفاوت قابل اجرا است، تنها سبکی از نمای کلاسیک که در بعضی از مناطق به دلیل منطبق ندانستن آن با فرهنگ ایرانی ممکن است مجوز اجرا نداشته باشد، نمای کلاسیک رومی است.
فارغ از سبک های مختلف نمای کلاسیک، اگر بخواهیم اجرای نمای کلاسیک را برای ساختمان هایی با کاربری متفاوت تقسیم بندی کنیم، باید اشاره ای به موارد زیر داشته باشیم:
- نمای کلاسیک ساختمان
- نمای کلاسیک ویلا
- نمای کلاسیک تجاری
- نمای کلاسیک مغازه
نمای کلاسیک ساختمان
نمای کلاسیک ساختمان می تواند با هر نوع سبکی از نمای کلاسیک اجرا شود. به عنوان مثال اگر نمای ساختمان یک بوتیک هتل قرار است به سبک کلاسیک طراحی شود، نمای کلاسیک آجری گزینه مناسبی برای این ساختمان است.
یا اگر قرار باشد، نمای ساختمانی مسکونی با تعداد طبقات زیاد به سبک کلاسیک طراحی شود، نمای کلاسیک سیمانی یکی از بهترین گزینه ها می باشد، زیرا سنگ و متریال دیگر اگر به درستی اجرا نشوند امکان ریزش از روی نما را دارند و امنیت نما را تحت تاثیر قرار می دهد.
همچنین اگر اجرای نمای کلاسیک ساده با هزینه ای کم مد نظر معمار باشد، بهتر است از نمای کلاسیک سمنت برد یا بایرامیکس استفاده شود. زیرا این مصالح قیمت مناسب تری به نسبت سنگ و دیگر مصالح مربوط به نمای کلاسیک دارند.
همانطور که قبلا گفته شد، سمنت برد و بایرامیکس قابلیت اجرای جزئیات را ندارند و گزینه مناسبی برای نمای کلاسیک ساده هستند. زیرا در نمای کلاسیک ساده می توان تا حدی از اجرای جزئیات نما چشم پوشی نمود.
نمای کلاسیک ویلا
نمای کلاسیک ویلا با توجه به سبکی که معمار و سازنده انتخاب می کند، می تواند با متریال های مخصوص به نمای کلاسیک اجرا شود. از آنجایی که ویلا یک ساختمان لوکس محسوب می شود، سنگ انتخاب اکثر سازندگان نمای کلاسیک ویلا می باشد. استفاده از سنگ در نما و همچنین در ابزارهای نمای کلاسیک، نما را به یک نمای لوکس و باشکوه تبدیل می کند.
می توان اینطور نتیجه گرفت که نمای کلاسیک سنگی، بهترین نوع نما برای ویلا می باشد. البته به جز سنگ می توان از متریال های دیگری مثل سرامیک، سنگ و آجر در نمای کلاسیک ویلا استفاده کرد.
نمای کلاسیک تجاری
نمای کلاسیک تجاری بیشتر به سبک نمای کلاسیک رومی طراحی می شود. در صورتی که شهرداری با طراحی و اجرای نمای کلاسیک رومی موافقت کند، این سبک یکی از بهترین سبک ها برای نمای کلاسیک تجاری است.
زیرا در این سبک علاوه بر تاج نما، سرستون ها، ستون های سنگی و همچنین پنجره های بلند که حس توانمندی را به تصویر می کشند، نورپردازی نیز به سبک خاصی اجرا می شود. نورپردازی نمای کلاسیک رومی حس توانمندی و قدرت را چندین برابر می سازد و ساختمان تجاری را تبدیل یک اثر هنری در دل شهر می کند.
البته به جز سبک رومی و متریال سنگ، برای اجرای نمای کلاسیک تجاری از سبک های دیگر و همچنین مصالح دیگر نیز می توان استفاده کرد.
نمای کلاسیک مغازه
نمای کلاسیک مغازه می تواند به هر سبکی از این نما طراحی و اجرا شود. انتخاب سبک نمای کلاسیک مغازه با توجه به برند سازی کسب و کارهایی که در مغازه ها مشغول هستند، می تواند متفاوت باشد و خوب است که با توجه به کاربری نمای مغازه سبک آن نیز انتخاب شود.
به عنوان مثال سبک نمای کلاسیک مدرن بیشتر مناسب مغازه هایی است که در آن ها کالاهایی لوکس مثل طلا، عطر، ساعت، اتومبیل و حتی پوشاک عرضه می شود. همچنین نمای کلاسیک ساده یا ایرانی می تواند برای مغازه هایی مثل قنادی، کافه و رستوران که قرار است حس نوستالژی و آرامش را زنده کنند، انتخاب مناسبی باشد.
جزئیات نمای کلاسیک
جزئیات نمای کلاسیک است که آن را از سایر سبک های مربوط به نما متمایز ساخته است و این نما را تبدیل به یک نمای اصیل کرده است.
اشتراکاتی مثل تقارن بین اِلِمان ها و هماهنگی بین رنگ ها و عناصر، گنبدهای تزئینی و غیره در بین نمای کلاسیک به سبک ایرانی، رومی، فرانسوی، چینی و ژاپنی وجود دارد. و ما قصد داریم برخی از مهمترین جزئیات هر یک از این نماها را بررسی کنیم.
نمای کلاسیک ایرانی | نمای کلاسیک رومی | نمای کلاسیک گوتیک | نمای کلاسیک ژاپنی |
---|---|---|---|
تقارن بین اِلِمان ها | تقارن بین اِلِمان ها | پشت بندهای معلق | دیوارهای کوتاه |
هارمونی بین اِلِمان ها | هارمونی بین اِلِمان ها | دیوارهای بلند و باریک | سقف های سفالی و کاهگلی |
ستون های بلند | ستون های بلند | ستون های تزئین شده | شیروانی کارا هافو |
پنجره های ارسی | سقف و پنجره های بلند | پنجره های مدور | پنجره های ناقوسی |
شیشه های رنگی | قوس های گرد در اطراف درب ها و پنجره ها | قوس های جناغی | درب های کشویی |
سردرهای هلالی شکل | قوس های گرد و پهن در نمای ساختمان | طاق های آجدار | _ |
گنبدهای تزئینی گرد | گنبدهای تزئینی گرد | گنبدهای نوک تیز | _ |
کتیبه و مجسمه ایرانی | کتیبه و مجسمه رومی | مجسمه | _ |
نمای سنگی / آجری/ کاشی | نمای سنگی | _ | _ |
پلکان ایرانی | پلکان رومی | _ | _ |
رنگ روشن و گرم نما | رنگ روشن نما | _ | _ |
نورپردازی نمای کلاسیک
نورپردازی نمای کلاسیک یکی از اقداماتی است که اجرای آن، زیبایی و ابهت نما را چندین برابر می سازد و برای این کار می توان از تکنیک های مختلفی بهره برد. از مهمترین تکنیک های نورپردازی نمای کلاسیک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نورپردازی مخفی نمای کلاسیک
- نورپردازی منطقه ای نمای کلاسیک
- نورپردازی نقطه ای نمای کلاسیک
- نورپردازی پس زمینه ای نمای کلاسیک
- نورپردازی نمای کلاسیک از بالای ساختمان
- نورپردازی نمای کلاسیک از پایین ساختمان
یکی از مهمترین اهداف نورپردازی نمای کلاسیک، به نمایش گذاشتن جزئیات و ظرافت نما است، که به راحتی با استفاده از تکنیک نورپردازی نقطه ای نما می توان زیبایی و جزئیات نما را به تصویر کشید. اما به این نکته نیز باید توجه داشت که رعایت توازن در نورپردازی نمای کلاسیک بسیار مهم است. به طوری که نباید بخشی از نما کاملا تاریک و بخش دیگری غرق نور باشد.
نورپردازی نما به طور کلی علاوه بر به تصویر کشیدن زیبایی ها و جزئیات نما باعث ایجاد حس امنیت نیز می شود.
طرح نمای کلاسیک
طرح نمای کلاسیک معرف سبک معماری کلاسیک است. در طراحی نمای کلاسیک فارغ از این که این سبک نما، الهام گرفته از تمدن و معماری کلاسیک کدام کشور باشد، جزئیات با حساسیت بسیاری اجرا می شوند.
درست است که طرح نمای کلاسیک ایرانی با طرح نمای کلاسیک رومی، فرانسوی، ژاپنی و به طور کلی هر کشوری که تاریخ معماریش طولانی است، متفاوت می باشد اما همه این نماهایی که به سبک کلاسیک طراحی و اجرا می شوند، جزئیات مربوط به معماری باستانی خودشان را دارند.
به عنوان مثال در یک ساختمان با نمای کلاسیک رومی متریال به کار رفته در نما، عموما سنگ می باشد و همچنین در این نوع نما شاهد ستون های بلند، سرستون های یونی، دوریک و کورنتی، پنجره های بلند، مجسمه ها و کتیبه های رومی هستیم. در حالی که در یک ساختمان با نمای کلاسیک ایرانی علاوه بر سنگ، آجر و کاشی نیز به عنوان متریال های مهم شناخته می شوند، همچنین سرستون ها و کتیبه ها طرحی با نماد اسطوره های ایرانی دارند.
در نهایت باید گفت نورپردازی نما است که می تواند طرح نمای کلاسیک یک ساختمان در شب را به خوبی به تصویر بکشد.
اجرای نمای کلاسیک
اجرای نمای کلاسیک با توجه به سبک و متریال انتخابی متفاوت خواهد بود. همانطور که قبلا هم به آن اشاره شده است، اجرای نمای کلاسیک با متریال های مختلفی امکان پذیر است که مهمترین و محبوب ترین متریال نمای کلاسیک سنگ و بعد از آن هم سیمان است.
از بین سنگ هایی که در نمای ساختمان های مختلف در سبک های مختلف اجرا می شوند، سنگ های تراورتن و مرمریت مناسب ترین سنگ ها برای اجرای نمای کلاسیک هستند. این سنگ ها علاوه بر اینکه ابزار پذیر هستند و می توان نقش و نگارها و جزئیات نمای کلاسیک را بر روی آنها پیاده سازی نمود، بسیار زیبا هستند و می توانند نما را تبدیل به یک نمای مجلل کنند.
سیمان سفید نیز یکی دیگر از متریال هایی است که برای اجرای نمای کلاسیک مورد توجه بسیاری از سازندگان قرار گرفته است. سیمان سفید علاوه بر مقاومت بالایی که در برابر تغییرات آب و هوایی دارد، منعطف است و به راحتی فرم ابزارها را به خودش می گیرد و می تواند گزینه خوبی برای اجرای نمای کلاسیک باشد.
در نهایت اگر بخواهیم مراحل اجرای نمای کلاسیک را معرفی کنیم، باید اشاره ای به موارد زیر داشته باشیم:
- طراحی نمای کلاسیک
- انتخاب مصالح نمای کلاسیک
- شاسی کشی نمای کلاسیک
- نصب ابزارهای نمای کلاسیک
- نصب و اجرای نهایی نمای کلاسیک
تفاوت نمای مدرن و کلاسیک
تفاوت نمای مدرن و کلاسیک را می توان از چند جهت مثل رنگ در نما، فرم کلی نما، تقارن و جزئیات بررسی نمود. نمای کلاسیک به عنوان یک نمای قدیمی و اصیل، جزئیات بسیاری مانند گچبری های خاص و غیره دارد، در صورتی که در نمای مدرن، این جزئیات حذف شده اند. همانطور که قبلا هم اشاره شده است، یکی از مهمترین ویژگی های نمای کلاسیک حفظ تقارن و انحنا است.
به عنوان مثال تعداد ستون ها در نمای کلاسیک زوج است و به صورت آینه ای و متقارن در نما اجرا می شوند و همچنین انحنا و قوس های گرد در نما، دیوارها و پنجره ها دیده می شود. اما در سبک نمای مدرن نه تنها تقارن مفهومی ندارد، بلکه نما بر اساس خطوط افقی، عمودی و به شکلی منظم طراحی و اجرا می شود.
از دیگر فرق های نمای مدرن و کلاسیک می توان به رنگ نما و مصالح به کار رفته در آن اشاره نمود، در نمای کلاسیک از مصالحی با رنگ های روشن مثل سفید و کرم استفاده می شود، در صورتی که در نمای مدرن علاوه بر این رنگ ها می توان از رنگ طوسی و حتی رنگ های تیره استفاده نمود.
تفاوت نمای کلاسیک و نئوکلاسیک
تفاوت نمای کلاسیک و نئوکلاسیک را اگر بخواهیم بررسی کنیم، می توانیم اشاره ای به تفاوت در رنگ، متریال و جزئیات این دو نوع نما داشته باشیم.
نمای نئوکلاسیک ترکیبی از نمای کلاسیک و مدرن است، یعنی در این نوع نما، هم تقارن سبک کلاسیک مشاهده می شود و هم نظمی که در سبک مدرن است. در واقع می توان گفت نمای نئوکلاسیک، همان نمای کلاسیکی است که فرم مدرن و امروزی به خودش گرفته است. و دیگر در آن خبری از پیچیدگی جزئیات نیست، در واقع در طراحی نمای نئوکلاسیک تلاش بر این است که جزئیات حفظ شوند اما به شکلی ساده تر.
در نمای کلاسیک از متریالی مثل سنگ و سیمان با رنگ های روشن مثل سفید و کرم استفاده می شود، که نمادی از قدمت و اصالت هستند. اما در نمای نئوکلاسیک، می توان از ترکیب این متریال که رنگ های روشنی دارند با متریال دیگری مثل چوب بهره مند شد.
کلام آخر
اجرای نمای کلاسیک، سمبل و نشانی از قدمت معماری هر کشوری است. بسیاری به اشتباه نمای کلاسیک را فقط مربوط به روم و یونان باستان می دانند، در صورتی که هر کشوری که در معماری قدمتی داشته باشد، صاحب سبک معماری کلاسیک است. به عنوان مثال با الهام گرفتن از معماری کلاسیک ایرانی می توان یک نمای کلاسیک ایرانی را طراحی و اجرا نمود.
ابزارها و اجرای جزئیات از مهمترین ویژگی های این نوع نما هستند که شکوه و عظمت نما را چندین برابر می سازند. برای اینکه این عظمت و شکوه بیشتر به چشم آید، بهتر است از سنگ به عنوان متریال اصلی در نمای کلاسیک استفاده شود. البته از آنجایی که سنگ یک متریال گران قیمت در ساختمان سازی محسوب می شود، می توان از سیمان و مصالح دیگری همچون بایرامیکس و سمنت برد در این نوع نما استفاده کرد. و در نهایت با نورپردازی نمای کلاسیک، نما را به یک شاهکار هنری تبدیل کرد.
سوالات متداول نمای کلاسیک
نمای کلاسیک به انگلیسی چه می شود؟
نمای کلاسیک به انگلیسی می شود: Classic Facade
فرق نمای کلاسیک و رومی چیست؟
نمای رومی الهام گرفته از معماری روم و یونان باستان است و در صورتی که تمام ابزارها مثل ستون های بلند، تاج نما، قوس های روی نما و سایر جزئیات در نمای رومی اجرا شود، می توان گفت نمای رومی کلاسیک است. اما بسیاری به اشتباه این دو نما را یکی می دانند. در واقع نمای کلاسیک معرف پیشینه و قدمت معماری یک کشور است و هر کشوری در معماری، سبک کلاسیک مخصوص خودش را دارد.
نمای سیمان شسته کلاسیک بهتر است یا نمای آجری کلاسیک؟
نمای آجری کلاسیک یکی از مناسب ترین گزینه ها برای اجرای نمای کلاسیک ایرانی است. اما از آنجایی که آجر، آب پذیر است، اجرای نمای آجری کلاسیک در مناطقی که رطوبت و بارندگی زیاد است توصیه نمی شود. نمای سیمان شسته کلاسیک در برابر تغییرات آب و هوایی و رطوبت مقاوم است و برای انواع سبک های نمای کلاسیک قابل اجرا است.
دلیل محبوبیت نمای کلاسیک چیست؟
نمای کلاسیک با توجه به اینکه انتقال دهنده حس اصالت و قدرت است، مورد استقبال بسیاری از معماران و دیگر افراد قرار گرفته است.